IZDELAVA KONČNEGA IZDELKA

Po prejetju vašega naročila si takoj zavihamo rokave. Vse kar delamo, delamo z našim poslanstvom v mislih in srcih; naše poslanstvo je nenehno ustvarjati ekonomsko učinkovito poslovanje in hkrati zagotavljati absolutno zadovoljstvo kupcev.

Postopek uresničitve vašega naročila je sledeč:

  • obdelava naročila,
  • priprava visoko kakovostnega materiala za izdelavo,
  • proces izdelave in oblikovanja,
  • upoštevanje vseh dobavnih rokov.

Še posebej smo ponosni na naše kvalitete hitrost, učinkovitost, izjemna kakovost in ponašamo se tudi z dejstvom, da se vselej držimo dobavnih rokov.

ROTOLIV

Rotoliv ali rotacijsko oblikovanje plastičnih mas je postopek, ki omogoča ustvarjanje votlih izdelkov iz plastike. Polimere vstavimo v kalup in vrtimo v dveh različnih ravninah tako, da se oprimejo dela kalupa medtem ko notranjost ostaja votla. Torej plast materiala z oblivanjem nanesemo na notranje površine.

Rotoliv se od ostalih metod izdelave plastičnih izdelkov razlikuje po tem, da izdelki niso izpostavljeni zunanjemu pritisku med oblikovanjem in ni nepotrebnih zvarov. Gretje, topljenje, oblikovanje in ohlajanje se izvaja šele po vstavitvi polimera v kalup.

Tak postopek se na veliko uporablja za zaščito nestandardnih oblik cevnih izdelkov in izdelkov, ki imajo večje dimenzije in jih potrebujejo farmacevtska, petrokemijska in kemijska industrija.

Proizvodnja je veliko bolj ekonomična od klasične, ker so stroški kalupov precej nizki. Vendar je potrebno poudariti, da so stroški materiala nekoliko višji kot pri klasičnih uporabljenih materialih zato so potrebne posebne formulacije mehaničnega materiala.

Prav vsi izdelki so unikatni plod posameznega naročila; zaradi rotolivskega procesa in izdelave so oblikovalci namreč zelo svobodni pri izbiri oblike.

BRIZGANJE PLASTIKE

Brizganje plastike je dandanes ena izmed najbolj uporabljenih in razširjenih metod oblikovanja plastičnih materialov. Velik del te razširjenosti in priljubljenosti temelji na tem, da omogoča masovno proizvodnjo.

Brizganje se izvaja z brizgalkami (stroji za brizganje), ki jih upravljajo moderni računalniški sistemi. Postopek najlažje razdelimo na tri segmente:

  • segrevanje in taljenje plastike, ki je običajno v obliki majhnih zrnc,
  • oblikovanje oz. brizganje, ki poteka s pomočjo pritiska in primerne temperature,
  • hlajenje, ki je ključnega pomena, da vbrizgana masa zadrži potrebno obliko izdelka.

Plastično maso (najpogosteje v obliki drobnih zrnc) stalimo, da jo lahko pod pritiskom vbrizgamo v brizgalke in s tem v kalup kjer se počasi hladi v željeno obliko izdelka. Ko se izdelek dovolj ohladi in je primerno otrdel, se brizgalka razpre in izdelek sprosti. Na koncu dobimo izdelek, ki je natančna kopija kalupa.

Brizganje plastike prinaša veliko prednosti. Omenili smo že, da omogoča masovno proizvodnjo, druge pomembne prednosti pa so še kontrolirana ponovljivost procesa, prihranitev časa obdelave po brizganju (ker so izdelki končani takoj po postopku) in seveda še bogata paleta materialov, ki je na izbiro. Tu pa še ni konec prednosti. Ponaša se z minimalno količino odpadkov in visoko stopnjo avtomatizacije.

Brizganje plastike je postopek, ki je hiter, enostaven, tehnološko napreden, daje vrhunske izdelke za vsakodnevno uporabo in hkrati zadovolji potrebe industrije na različnih področjih – to pa je dandanes izredno pomembno in nujno. Vsem udeleženim prihrani čas in stroške ter hkrati poskrbi tudi za varstvo okolja zaradi precej manjše količine odpadkov.